Saturday, February 27, 2010

Beryl's chocolate factory...

almond = RM 13
tiramisu = Rm 4.33
macadomia =Rm 6
total = lebey kurang Rm24

habeskan duet di kilang beryl's... itu blom masuk eskem mint harga Rm3... huhu... lawatan ke kilang coklat ni membuatkan aku terasa teringin sangat nak bekerja kat kilang ni... tapi konfirm bertambah 'comel' la aku klu ari-ari menghadap coklat cam tu...=P

Beryl's ni actually produk Malaysia... 70% di import 30% lagi jual kat malaysia la.. most koko untuk buat coklat di import daripada Ghana disebabkan oleh koko Ghana yang lebih bermutu dan koko Malaysia terhad..sebelum ni tak penah tahu pun Beryl's ni coklat Malaysia... sebabnya nama tak menunjukkan 1 Malaysia pun... tapi klu letak nama pikah nanti tak ada orang nak beli pulak sebab nama tak komersil... biasa la kita kan nak beli produk yang namanya ala-ala orang putih gitu...hehe...

actually kilang kat Seri Kembangan tu tak ada pun proses membuat coklat...hanya proses packaging ja... proses menyediakan ramuan coklat, pengadunan, dan penghalusan tak dijalankan disini... hanya proses conching, peangacuan coklat dan pembungkusan sahaja yang dijalankan di main kilang iaitu kilang di Seri Kembangan ini...

ini ada sedikit info yang di copy paste daripada website Beryl's tentang jenis coklat dan peratus tenaga daripada protein, lemak dan karbohidrat... jadual yang bawah itu pula menunjukkan perbezaan yang tidak ketara antara susu dan coklat susu..bukan susu coklat ya...=P so lepas ni may be kita boleh gantikan susu dengan coklat susu kot...=)


 Types
% Energy Contribution
Protein
Fat
Carbohydrate
 Plain Chocolate
4%
57%
39%
 Milk Chocolate
7%
52%
41%
 White Chocolate
5%
51%
43%


FOOD VALUES OF MILK AND CHOCOLATE MILK 
Nutrient Content of 8oz. Glass (or ½)

 NUTRIENT
MILK
CHOCOLATE MILK
 Calories
168
205
 Protein gms.
8.5
7.0
 Calcium gm.
0.20
0.26
 Phosphorus
0.22
0.22
 Vitamin A I.U.
375
338
 Thiamine mg.
0.08
0.07
 Riboflavin mg.
0.41
0.37
 Niacin mg.
0.21
0.25

Thursday, February 18, 2010

zakat harta

semalam g menara zakat dengan abah... actually dah lama dah persoalan tentang zakat muncul kat benak fikiran neh.. dah tanya org tapi da pelbagai plak pendapat yg xpasti btol or x...jadi untuk merungkai persoalan tu pejabat zakat jadi tempat rujukan... sebaik j tiba kat situ abah trus g kat pak cik guard tanya pejabat member dia kat mana... malangnya pak cik guard tu baru j keja beberapa hari...so dia xkenal g org2 kat menara zakat tu... dia just gitaw pejabat zakat ad kat tingkat 3 n 5... abah decide nak g tingkat 3... masa otw nak menjejaki member dia tu... tetiba nampak kelibat member dia tu ngah berborak ngan 2 org pemuda... so kami trus mendekati member abah tu n meluahkan permasalahan ak ni...dia ajakg ofis dia... so kami pom follow la...


bla sampai kat pejabat dia tu dia mula la membelek2 buku akaun ak... n menerangkan sedikit sebanyak maklumat yg sgt membantu... cara penyampaian yg simple membuatkan ak faham dalam masa yg singkat... so ak rasa nak share jugak maklumat yg sedikit tapi berguna tu ngan kengkawan ak yg follow blog ak neh....sb maklumat ni penting... mayb skrang kta masuk dalam golongan yg tidak layak membayar zakat tapi siapa tahu satu ari nanti ALLAH brikan kta rezeki yg mewajibkan kita kongsi dgn mereka yg memerlukan..


ok 1stly tentang jumlah minimum yg memerlukan kita menunaikan kewajipan membayar zakat... jumlah bagi masa skrang (sewaktu ak taip post ney) ialah RM10,300....cam yang kita sedia maklum... jumlah ini bergantung kepada nilai emas semasa... so secara rawaknya semakin meningkat mengikut peredaran masa... zaman abah dulu RM3,800 dah kena bayar zakat... ok next berapa yg kta perlu bayar...???? suma org tau kan nilai nya 2.5% daripada jumlah duit kepunyaan kita setahun....ok ak bagi contoh untuk kira k...


total simpanan pada 25/1/2010 : RM10,300
so nilai bayaran zakat = 2.5% X RM10,300 = RM257.50
total simpanan pada 25/1/2011 : RM 10,557.50
so nilai bayaran zakat= 2.5% X RM10,557.50


so tetapkan tarikh n setiap taun pada tarikh yg sama kira total simpanan dan g bayar kat pejabat zakat...mudahkan???


next contoh klu kita buat pinjaman...
duit sendiri = RM10,000
pinjaman = RM20,000
Dividen = RM3,000
pinjaman dibayar = RM200 sebulan = RM2,400 setahun


so zakat yg perlu di bayar
= 2.5% X (10,000+3,000+2,400)
= RM385


mudah kan nak kira??faham x??? klu xfaham ble tanya... klu tahu ak jawab... klu xsure kita sama2 carik jawapan nya k...^,^


member abah siap bg brochure utk ak study tapi belom sntuh g...byk keja tertangguh blom wat...huhu...1 more... ad 2 j bank yg bank tu sndrik akan uruskan hal zakat untuk kita... tabung haji n bank islam... Allahualam...


Barangsiapa diberi Allah harta dan tidak menunaikan zakatnya kelak pada hari kiamat dia akan dibayang-bayangi dengan seekor ular bermata satu di tengah dan punya dua lidah yang melilitnya. Ular itu mencengkeram kedua rahangnya seraya berkata, “Aku hartamu, aku pusaka simpananmu.” Kemudian nabi Saw membaca firman Allah surat Ali Imran ayat 180: “Dan janganlah orang-orang yang bakhil dengan harta yang Allah berikan kepada mereka dari karuniaNya menyangka bahwa kebakhilan itu baik bagi mereka. Sebenarnya kebakhilan itu buruk bagi mereka. Harta yang mereka bakhilkan itu akan dikalungkan kelak di lehernya di hari kiamat. Dan kepunyaan Allah lah segala warisan (yang ada) di langit dan di bumi.” (HR. Bukhari)

Tuesday, February 16, 2010

@ jitra

2ari berturut2 ak meluangkan masa yang xberapa lapang ney kat bandar jitra... 1st day cny + 2nd day cny... ^,^

actually 1st day 2 unplanned.. lebey kurang kul 6.45 pg shaz anta msg suh ak plan kuaq sesama... kul 10 tu baru ak reply tanya kedai bukak ka??? shaz x reply since tengahari...so ak ingat dh xjd... tetiba dapat msg n kol cakap nak kuar 3.30pm... before kuaq sempat gak ak g makan kenduri kat 2 tempat... dewan kat masjid sultanah n taman nuri... kami (ak,shaz,jah,zu,mimi) kuaq g jitra ngan keta yg dipandu oleh bakal pemandu formula 1 miz shazwani shufni...hehehe....mula2 g aneka carik baju baby... zu yg nak beli... fuh rambang mata seh... yg x ble blah tu bla harga baju baby mahal drpd baju yg ak sloo pkai... spasang rm70... sgt cantek... tapi bagi ak la... xberbaloi bli baju utk baby sampai mahal tahap 2... bkn ble pakai lama pown... baby ni cpt jak membesar... bkan macam kita... tumbesaran dah terbantut...=P zu bli baju harga rm40+... ok la... not bad... tgk harga la...hehe... then perot yg dah berbunyi memaksa kami segera solat dan beredar ke tasik bandar darulaman... aduh sgt cantek pemandangan di situ... jatuh cinta ak.. tambah pula harga makanan yg murah dan sedap... bygkan abc spesel kat sini rm2 jak... tapi kat kL abc besa jak pown dah rm2.50... sygnya xsempat nak naek kayak or buggy... kna balek cepat... so shaz tros antaq ak g umah 2pupu abah kat taman tunku sarina coz family ak da kat situ... da kenduri masuk umah baru... then tros antaq yg laen2 balek umah masing... hope mimi xkena marah sb lewat sket balek... sesat carik umah sedara ak tu... sorry makcik!!!huhu...

kereta yg sgt berjasa membawa kami ke sini...^,^

2nd day mmg plan... jemputan lunch... aduh berat j mau menerima jemputan tu... tapi xbaek plak... siap suh ak pilih.. klu xble ari isnin datang la ari selasa... so ak pown trima walaupun perasaan yg xtra sgt segan menyelubungi diri... dijmput kul 1...kekok benar terasa tapi ak sgt2 enggak pandai berlakon or kontrol... apa yg ak rasa n bagaimana diri ak...begitulah yg dizahirkan... huhu... lauk yg dimasak mak cik sgt sdp... byk jugk ak makan... kan dah cakap ak xpandai pura2... =P entah ada atau tak gerak geri ak yang kurang digemari tuan umah... ak manusia biasa... ak xpandai sembunyi kan perasaan... xpandai menjadi manusia lain walaupun seketika... tataw camna ak ble mng best actress waktu darjah 3 dlu... hahaha999...  lama jugak ak kat umah tu... dalam ati terdetik jugak...aduh kapan maw pulang???...hampir kul 5 baru ak dapat green light membolehkan ak memecut pulang ke umah... fuh panas jugak bontot duduk kat sofa tu lama2... tambah ngan 4pasang mata yg menjadik juri...mujur pak cik n mak cik ramah tamah...kurang sket kegundahan ati walaupun xspenuhnya... aduh lepas 1 ujian... entah brapa markah yg ak dapat...hahahahaha999... xkesah la... yg penting ak bkn hipokrit... =) yg best tu siap dapat bekal g wak balek umah... ^,^ thanx mak cik!!!thanx pak cik!!! ari bersejarah berakhir ngan lambaian slamat tinggal pada mak cik dan pak cik...=)

Wednesday, February 10, 2010

saja2

huh... 1 more paper left... xm mid sem yg paling teruk ak rasa... sgt2 rindukan umah... hormon yang x stabil menambahkan keseksaan dan kesakitan... 1mnggu yg sgt teruk.!!! alhamdulillah dapat jugak hadapi walaupun rasa unsatisfied yg teramat... betol la idup macam roda... berpusing2...yep... i've once berada di puncak(puncak ak la...myb xsetinggi puncak kamooo, kamooo dan kamooo...hehe)... n now... aduh rasa macam jatuh dalam gaung j... must b strong!!..n surely have to work hardest la for final... hopefully percentage utk mid sem exam ni x byk... huhu....

lupakan yg sedey... ingatkan yg lebey baek...rindukan bandaraya aloq staq (klu oqhang kedah mesti sebut cm ni prof salman kata..hehe) yang terchenta... org2 di situ yang di sayangi... esok kul 5.30 naek bus balek... planning balek ngan naeilah tapi dia terpaksa balek lambat sb budak elektif hematologi da program derma darah kat shoppng complex xingat... xingat 2 bkn nama shopping complex ya...ak xingat ap nama shoppng kompleks 2...huhu...konfirm suma menambahkan koleksi2 busana dalam loker...cny sale!!!.hehe... dinner pown xlama dh... ble la usha2 gown smbil bg flyers...hehe99... lupa lak nak gitaw... tema dinner kolej prom nite... tema dinner biomed lak masquerade... rasanya kan klu ak pakai baju kurung jak ok x??? hehe999... malas bebenor mau carik baju... or ada sesiapa nak sponsor ka???? utk tajaan sila hubungi saya robotz_sophisticated@yahoo.com... bajet artis org mau taja...hahaha999...mana la tau tetiba ad org nak wat amal jariah ka... hehe...

nak basuh baju tapi mesin da org guna lak... nak study sakit pala plak(dan2)...so nak tenangkan fikiran dgn bertapa kat pulau mimpi la... mimpi da org taja baju dinner la...cam best...xoxo...

Wednesday, February 3, 2010

i'm not homesick....

i dont want to go home!!!
i'm not missing my family members!!!
i prefer eat junk foods rather than mom's cooking!!!
i bore with abah's stories!!!
i hate accompanying my sisters shopping!!!



ok... semua dia atas adalah TIPU belaka... HOMESICK SGT333.......!!!!!!!!! HUHUHUHUHUHUHUHU.....
sgt menyesal xbalek umah weekend lepas....=((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((

Tuesday, February 2, 2010

LiFe BrieF CanDLe

"Dan [ingatlah] pada hari [ketika] sangkakala ditiup, maka terkejutlah apa yang ada di langit dan apa yang ada di bumi, kecuali siapa yang dikehendaki Allah. Dan semua mereka datang menghadap-Nya dengan merendahkan diri."(27:87)

kadang diri teralpa...
hidup hanya sementara...
keasyikan dunia...
tiada bawa ke mana...

ALLAHUALAM....
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...