Saturday, February 27, 2010

Beryl's chocolate factory...

almond = RM 13
tiramisu = Rm 4.33
macadomia =Rm 6
total = lebey kurang Rm24

habeskan duet di kilang beryl's... itu blom masuk eskem mint harga Rm3... huhu... lawatan ke kilang coklat ni membuatkan aku terasa teringin sangat nak bekerja kat kilang ni... tapi konfirm bertambah 'comel' la aku klu ari-ari menghadap coklat cam tu...=P

Beryl's ni actually produk Malaysia... 70% di import 30% lagi jual kat malaysia la.. most koko untuk buat coklat di import daripada Ghana disebabkan oleh koko Ghana yang lebih bermutu dan koko Malaysia terhad..sebelum ni tak penah tahu pun Beryl's ni coklat Malaysia... sebabnya nama tak menunjukkan 1 Malaysia pun... tapi klu letak nama pikah nanti tak ada orang nak beli pulak sebab nama tak komersil... biasa la kita kan nak beli produk yang namanya ala-ala orang putih gitu...hehe...

actually kilang kat Seri Kembangan tu tak ada pun proses membuat coklat...hanya proses packaging ja... proses menyediakan ramuan coklat, pengadunan, dan penghalusan tak dijalankan disini... hanya proses conching, peangacuan coklat dan pembungkusan sahaja yang dijalankan di main kilang iaitu kilang di Seri Kembangan ini...

ini ada sedikit info yang di copy paste daripada website Beryl's tentang jenis coklat dan peratus tenaga daripada protein, lemak dan karbohidrat... jadual yang bawah itu pula menunjukkan perbezaan yang tidak ketara antara susu dan coklat susu..bukan susu coklat ya...=P so lepas ni may be kita boleh gantikan susu dengan coklat susu kot...=)


 Types
% Energy Contribution
Protein
Fat
Carbohydrate
 Plain Chocolate
4%
57%
39%
 Milk Chocolate
7%
52%
41%
 White Chocolate
5%
51%
43%


FOOD VALUES OF MILK AND CHOCOLATE MILK 
Nutrient Content of 8oz. Glass (or ½)

 NUTRIENT
MILK
CHOCOLATE MILK
 Calories
168
205
 Protein gms.
8.5
7.0
 Calcium gm.
0.20
0.26
 Phosphorus
0.22
0.22
 Vitamin A I.U.
375
338
 Thiamine mg.
0.08
0.07
 Riboflavin mg.
0.41
0.37
 Niacin mg.
0.21
0.25

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...