Tuesday, May 24, 2011

mintalah dari ALLAH

bila pakai sesuatu produk yang disahkan berkesan secara eksperimental tetapi tak bagi kesan langsung kat diri sendiri... then for sure empunya diri tu akan kata... 
"maybe tak sesuai kot produk ni dengan aku" 

then he will continuely change to other product... kan??? kan??? mesti setiap orang pernah merasai pengalaman ngeri ni..tu belom masuk kes kesan sampingan lagi... adui sumpah ngeri... hehe.. pernah fikir tak yang beri kita sesuatu tu ALLAH... dan produk tu hanya satu usaha ja??? pernah tak kita mintak hatta sesuatu yang kecil pom daripada Dia??? 
bukankah kita ini hak milik Dia... 
Maha Pencipta
Maha Penyayang
Maha Mendengar

napa kita kadang kala alpa dan berharap semata-mata pada produk yang asal usulnya diciptakan ALLAH dan idea penciptaannya juga datang daripada ALLAH??? rasa malu menyelinap diri bila makan ubat cakap ubat berkesan sehingga lupa mengucap kesyukuran kepada ALLAH...Yang memberi ujian sakit dan menyembuhkan...

Apa kata sebelum makan ubat kita baca doa dulu mohon kepada ALLAH kesihatan atau apa sahaja yang kita inginkan tu...ubat itu usaha...doa juga usaha...

bukan kah doa itu senjata orang mukmin.??
dan doa yang terbaek adalah ketika kita paling hampir dengan ALLAH..
iaitu doa ketika sujud dalam solat..=)


4 comments:

SumaiyyahAbidah said...

Betul2. Kadang2 kita terlalu meletakkan harapan yang tinggi pada benda ciptaan kita sendiri. Sedangkan apa yang kita cipta itu datang dari kita yang sebenarnya dicipta oleh Allah.

Orang yang tak berdoa ni orang yang sombong kan? ;)

picairin said...

ya... saya juga pernah terbaca/terdengar yang ALLAH suka hambaNya yang senantiasa meminta daripadaNya...ALLAHualam..=)

M Fizan said...

btol tu..hanya pada Allah kita berserah hidup dan mati..

singgah follow blogger utagha..feel free to follow me back :D

picairin said...

yup... redha qada n qadar...insyaALLAH will visit u soon...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...