Friday, July 2, 2010

anda cantek

apa perasaan anda tatkala dipuji??? sudah semestinya happy kan??? walaupun mulut cuba menidak tetapi hati mesti berbunga-bunga kan... siapa yang tidak suka kan pujian.. bagaimana pula kalau kejian??? fuhh... boleh jadik perang dunia silap haribulan...

jadi di pagi jumaat ni...untuk sesiapa yang terbaca terbukak atau terlihat post ini...sama-sama la kita ringankan mulut melontar pujian dan beratkan mulut membaling kejian... hehe..

actually, pujian boleh meningkatkan aura positif seseorang... saham keyakinan diri confirm akan naik dengan mendadak... 

penah dengar story ni.. Ali (bukan nama sebenar) masuk ke kelas.. tiba-tiba ada seorang rakan menegur "eh pucat la muka kau...kau tak sihat eh"... pada mulanya dia menjawab "eh tidak la"... kemudian ada seorang lagi rakannya yang menegur mukanya pucat.. pada ketika ini jawapannya mula bertukar " eh ya ka"... kemudian apabila ada lagi yang menegur... Ali mula rasa tidak sihat dan menjawab "mungkin aku tidak sihat"...

kenapa??? ni disebabkan mind set yang dipengaruhi oleh rakan-rakannya itu... jadik mari kita bersama-sama menjadi pengaruh positif kepada minda orang-orang sekeliling kita...

tapi perlu diingat pujian yang overdose dan tidak ikhlas perlu dielak untuk mengelak anda di cop kaki bodek... dalam kehidupan yang paling penting besederhana kan..kan... 


suka bila tengok orang senyum bila dipuji...=)

2 comments:

Si YaNa Yg MeNuLiS said...

lepas nie aku nak senyum je laa

picairin said...

=))))))))))))))))))))))))

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...