Sunday, January 24, 2010

bagaimana aku 10taun nanti???

seperti biasa... setiap sabtu 11pagi dk3... berkumpul la pelajar2 hm set 2 untuk kelas khidmat masyarakat... minggu ney ak terlambat bangun... 10.30 bru terjaga... tu pom naseb baek anis (my housemate) kejutkan... thnx anis!!! agak rushing coz bj xiron lagi beg pom xkemas g... tapi alhamdulillah sempat jugak sampai b4 pengajaran bermula... ^,^

tajuk minggu ney pembangunan masyarakat... apa yang menariknya bla encik Hukil seperti biasa akan berkongsi crita dgn kami....bermula dengan isu universiti disalahkan bila pekerja2 produk universiti kini tidak mempunyai nilai2 murni aka xamanah, malas, rasuah bla333... mengikut pemerhatian dia persekitaran yang mempengaruhi...dia bg contoh kawan dia yg bkerja sbg org yang meluluskan projek di sebuah negeri... org 2 gitau yang fresh graduate yg putih bersih hati terpaksa join mengamalkan perbuatan negatif untuk kekal bekerja di sesuatu tempat...klu x, kena kick...so terpaksa la...itulah yg terjadi kat diri org tu sendiri... bla dah slu wat, benda tu dah jadi habit...dia akan menerima komisen stp kali luluskan project til now...

pastu kaitkan pulak dgn agama... klu xkait ngan Islam bkn klas HM set 2 la...hehe... dlu tym kat u ada sorg lady ni... pakai tudung labuh n slu tgur encik Hukil nie sb dia neh nakal(ni statement yg dikeluarkan sndrik oleh dia.arap maklum.hehe)... then lady ni sambung study kat us setaun... pastu my lecturer ni ada la jmpa that lady kat conference apa ntah... at that tym she is wearing skirt (atas lutut) n surely without tudung... sowg lagi naqib usrah dia... pakai kopiah kat u... bla jmpa wat xkenal sb sebelah ad perempuan sexy(mayb his wife..dunno la)... ni suma environment yg btk... dia suggest kami ajak naqibah g karaoke... dia suh gak ajak ustaz2 pakai lebai ni p disko... klu ble kuar dari disko tu ngan lebai lagi mmg salute la kat dia...ak ngan anis bincang2... pendapat kami mayb ni jadik sb culture shock... xbiasa buat... skali buat dh jadik over sk... then tros jadik lalai...

byk jugak contoh ak dengar tentang org yg agak teruk tym muda... pakai suaq pendek, malas solat jadik manusia yg rutin ari minggu dia bersama family g bersihkan masjid berdekatan rumah, jdik imam, sanggup kuar duet untuk majlis ilmu...  da jugak ustaz yg mengaku ustaz (bkn suma ustaz ea) tapi bla di pinta mengajar mengaji dan menjadi imam qiamulail n taraweh ati mula merungut malas dan mula bagi alasan... tringat crita kat astro yg dilakonkan oleh khiriah dan syrfah amani... mungkin ini sindiran untuk golongan ini...siapa kita untuk menentukan siapa baek siapa jahat??? mudah untuk berkata2 tapi tatkala di uji ati mula berubah arah.... takut ak mendengar suma crita ney... siapa ak di hadapan Pencipta 10 tahun nti...??? hamba yg tunduk patuh perintah Nya atau hamba yg mula lupa diri???? sahabat2 yg terbaca blog ney... doa2kan la kita semua di berikan hidayah oleh Nya setiap detik waktu sehingga tiba nya Izrael di hadapan kita untuk menjalankan tugasnya...ameen...



6 comments:

qila~ said...

akk snior yg wat prktikal pn de gtau yg dorg t'pkse ikot arhn mnager,kne tuka amount kat fncial statemnt spya co. xkne tax tggi..da la sem ni blaja ethics,cam xde mkne kn..2 yg x rse akn m'jd seorg akauntn 1 ari nnt,huhu..smoga kita sme2 tros istiqamah dgn ape yg kita lkukn skrg n tros b'usaha utk jd lbih baik,amin~

picairin said...

insyaALLAH... just remember.. ALLAH sentiasa melihat ap yg kita lakukan...emm...

teratakarranawi said...

yup,kita hari ni xsemestinya kita 10thun akn dtg..myb bkn 10thun akn dtg kot, 10saat akn dtg pn bleh b'ubh..huhu..rahmatNya sj yg tn2kn kita d syrga/nrka..tkutny dgn cerita en hukil. tkut jd pd dri..na'uzubillah.“Wahai yang membolak balikkan hati, tetapkanlah kami atas Agamamu”..
p/s~lain kli nk msuk klas en hukil la plak..best..hehe..

picairin said...

ameen...
yep... 10saat pom iman ble berubah...huhu... sgt2 risau la...
meh la join klas encik hukil... masuk klas hm 2x...hihi...

zulaikha said...

kelas en hukil memang best kan!!
Got a lot of citer kehidupn yg bole make us pikir balik sesuatu citer tuh..
memang dah cam amik kelas sains sosial..hehhe..
xyah masuk fak sains sosial lagi kat Bangi..hehe

picairin said...

yep... bagus gak ada santapan rohani every week...^,^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...