Tuesday, January 5, 2010

eh nampak leher la...!!!

"eh tudung putih ni jarang la... ble nampak leher..." 
"a'a sb 2 pakai macam ney (silangkan tudung n pin kat bahu)..." aku
"ooooo...tapi dari blakang nampak jugak kan??"
"ya x ya jugak... nampak ka???" aku
"xnampak tapi nampak la kolar baju 2.."
"nasib baju ni ada kolar...so tercover bahagian leher dari blakang.." aku
"tapi klu pakai baju kurung or shirt without collar cam na? aku bermonolog dalaman


tudung bawal 2 jarang kan???before ni dah sedar bla da member(u know who u r dear) pakai tudung 2 lapis... aku penah tanya kenapa n aku penah jadi pengikutnya... tapi hidayah tu kejap ja... hanya beberapa minggu jak... lepas 2 aku dah xpakai... alasannya???


panas n xselesa la... lagipun ada solution yang lebey baek ngan silangkan tudung so bahagian depan dah jadi 4lapisan...


alpa pulak dgn bahagian belakang...sudah rasa diri terlalu bijak.. ini lah akibatnya....


teringat post kat blog my fwen ( u will also know who u r dear)... idup ni mesti istiqamah... bukan buat sekerat jalan or semangat awal2 j... =) tersalah langkah balek ke pangkal jalan... insyaALLAH... doakan ea...


diriwayatkan dari Ibnu Usamah bin Zaid bahawa ayahnya Usamah berkata: "Rasulullah s.a.w. telah memakaikan kepadaku pakaian Qubthiyah tebal yang berasal dari hadiah yang di berikan oleh Dihyah al-Kalbi, maka aku pun memakaikannya kepada isteriku".
kemudian Rasulullah s.a.w. berkata kepadaku: 'Mengapa engkau tidak mengenakan pakaian qubthiyah? Aku jawab: "Wahai Rasulullah, aku telah memberikannya kepada isteriku." Rasulullah s.a.w. berkata kepadaku: 'suruhlah dia agar menjadikan pakaian dalam di bawah pakaian Qubthiyah itu, sebab aku khuatir akan menggambarkan bentuk tulang-tulangnya." (hadis riwayat Ahmad)


"Dan janganlah mereka memperlihatkan perhiasan tubuh mereka kecuali yang zahir daripadanya dan hendaklah mereka menutup belahan leher bajunya dengan tudung kepala mereka." (an-Nur : 31)







tegur ea klu da silap kat post ney...maceh...

6 comments:

qila~ said...

tgk gak jnis kaen tdung 2,x sume nipis,kne pndai plih la :) org xpna ade tdung putih,tp ade gak t'lps stu dua tdung npis,huhu..ade lctrer 2 pkai cam kain,pstu bru pkai tdung,so x nmpk jrg..emm,bile la nk t'bkak ati ni pkai tdung lbuh2 ek,da cnfirm2 x jrg :)

nurjihad said...

salam..jom kte berubah..xpe..biar amalan itu kecil..asalkan istiqamah :)

picairin said...

qila... dunno la... tapi setakat ni tgk... mmg mostly jarang la... especially bawal yg mahal 2... klu yg bawal no 2 tu xjrg sgt...warna hitam pom da tudung yg still leh nampak leher... tudung labuh mmg xjrg tp b careful... penah baca dlm iluvislam.com.. dia cakap btk breast nampak... org penah perhati yep mmg nampak.... nop sure suma jenis or x... tp bla teringat n usha org tudung labuh ni mmg nampak... da yg cakap lagi baek tudung 3 segi yg besar 2... ntah la... pandai2 la pilih... jadikan pandangan mata org2 yg jujur sbg panduan...2 j...

as... salam... thnx... doakan org istiqamah...

qila~ said...

2 la..so x yah bli yg mhl2 2,m'bzir..kaennye lmbut kn pstu npis,mmg x bgus..em tgk gak indvdu yg pkai tdg lbuh 2,ade yg nmpk ade yg x,hehe..ikot msing2 la,kalo rse x ssuai,bek x yah kn..jnji ttup aurat,x jrg,x ketat :)

~MawaddaH SKIS~ said...

insyaALLAH..klu niat kita utk DIA,insyaALLAH doalah agar DIA memudahkannya..

picairin said...

qila... apa pom... betolkan diri melalui pandangan org yg jujur dan beriman... insyaALLAH...

ameen...jah... thanx lot..^,^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...