Saturday, January 1, 2011

010111

010111
tak cantik sangat tarikh ni...i prefer 111111..hehe...ada apa dengan tarikh??? ok tak ada apa-apa... yang penting tarikh tak cantik 120488 gak yang lebih bersejarah kan kan...hehe... ramai gi celebrate New Year semalam??? ada pendapat cakap tak boleh sambut sebab tu perayaan Nasrani... nak tahu lebih lanjut gi tanya ustaz dan ustazah k... saya tak cukup ilmu lagi... masih belajar dan insyaALLAH terus belajar... semalam saya ada di Masjid Asy-Syakirin KLCC... wah untuk pertama kali saya menjejak kaki di KLCC sepanjang belajar di sini...masa bergelar budak sekolah dulu setiap tahun kot datang melancong kat KLmesti menyinggah kat KLCC nuh...

Sesungguhnya Allah tidak mencabut ilmu daripada manusia secara terang-terangan, tetapi mencabutnya dengan menarik pulang ulama. Apabila ulama semuanya meninggal, seorang mencari si jahil untuk dilantik pemimpin, apabila ditanya hal-hal agama, mereka dengan tidak segan-segan menjawabnya, sesat dan menyesatkan. - (Fath al-bari 1/194).

masjid ini cantik..=)


bacaan imam nya pun..fuuh... menusuk kalbu... rasa selesa berada di masjid ini.. sangat aman dan tenteram...membuat diri terimbas masjid matriks changloon terchenta..emmm...semalam ada forum tentang diari baru... ok la... forum yang santai dan isu yang tak berat... hanya untuk refresh diri dengan ilmu yang sedia ada dan mengingatkan semula untuk beramal dengan ilmu yang dah ada tu... =) buat pertama kali juga dapat melihat bunga api dalam lingkungan yang dikategorikan hampir bangat...mula-mula agak jakun dan takut... bila dah dapat sesuaikan diri...hehe... tersuka pula...hehe... cantik sangat bila melihat cahaya bunga api dari tingkat paling atas masjid... subhanALLAH... teramat cantik...sukar digambar dengan kata-kata...ok hiperbola lak.. biasa la first time...apa pun nice experience...=)


pengembaraan di sekitar KLCC dan sepanjang jalan ke Bukit Bintang juga memberi satu impak baru dalam kehidupan... melihat anak muda yang kurang bernasib baik... mendekati mereka... seterusnya mengajak mereka ke pintu penyelesaian yang lebih tepat....walaupun saya berjaya approach pelajar sekolah rendah dengan baik ketika di tingkatan 5 tetapi entah mengapa social and communication skill pemilik blog decrease gradually.. tapi sangat terhibur menjadi pemerhati...melihat dan belajar bagaimana untuk mendekati masyarakat... hampir pukul 3pagi menjalankan operasi... sempat melelapkan mata dan merehatkan badan beberapa minit sebelum bangun untuk menjalankan kewajipan hamba terhadap Pemilik...moga ianya istiqamah dan bukan sekadar satu rencana aktiviti tatkala menjalankan sesuatu program...ameen...


“Dan hendaklah kamu beribadat kepada Allah dan janganlah kamu menyekutukan-Nya dengan sesuatu apa jua, dan hendaklah kamu berbuat baik kepada kedua ibubapa, kaum kerabat, anak-anak yatim, orang-orang miskin, jiran tetangga yang dekat mahupun yang jauh, rakan sejawat, orang-orang musafir yang terlantar dan juga hamba sahaya yang kamu miliki, sesungguhnya Allah tidak suka kepada orang-orang yang sombong, takbur dan membanggakan diri.” (4:36)




catatan pertama dalam diari baru ku yang sangat indah...itu kata-kata yang tergambar di kotak fikiran ku tika ini... walaupun tiada diari baru... masih lagi diari lama aka picalogy ini...=) syukran Zahirah kerana menjemput sahabat mu ini menempuh satu pengalaman baru yang bisa membuka mataku melihat realiti hidup sebagai persediaan sebelum melangkah ke dunia sebenar tak lama lagi and thanks jugak untuk roti canai telur yang sangat sedap... roti canai untuk breakfast akhirnya menjadik menu lunch petang tadik..kenapa ??? bagaimana??? malas nak ku ceritakan... sila faham-faham sendiri rasa selepas tidur hanya beberapa minit semalam...hehe... love and love...=)


5 comments:

qila~ said...

seronoknya dapat join aktiviti cmni.. beruntung sangat la cik pika :) amin, semoga sme2 istiqamah..

picairin said...

insyaALLAH...
alhamdulillah.. rasa bersyukur dapat pengalaman ni walaupun pikir nak gi ka tak sampai ke beberapa minit sebelum nak pegi...akhirnya decide i'm going...hehe

hamba_Allah said...

=)
alhamdulillah, Allah bg peluang kat pkah.. ;)

E.d.Y said...

wah..best tu join benda camni...

selamat tahun baru yer

picairin said...

hamba ALLAH =) alhamdulillah... =)

edy =) sangat besh... thanks kerana berkunjung ke sini...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...