Thursday, April 14, 2011

kajian terbaru

satu hari yang dah lama berlalu...di tempat yang dikunjung untuk mendaftar laptop bagi membolehkan perkhidmatan wifi boleh di connect...final year baru nak daftar??? erk.. sebelum ni xda kena daftar2 ni... boleh jak connect...tetiba jak xboleh... tup2 dengar member kata kena gi daftar kat pusat komputer dulu baru boleh connect...erk...


Incik kat pusat komputer UKM : laptop ni dah bapa lama??
Saya : hampir empat tahun dah
Incik kat pusat komputer UKM : selalu on berapa lama ni??
Saya : errr... kadang-kadang sampai satu hari on...
Incik kat pusat komputer UKM : laptop ni boleh on 6 jam jak direct...pastu kena tutup dulu... then baru bukak balek... laptop ni plak dah lama...
Saya : err..tu la... ok...terima kasih incik!! (-.-")
[ayat tu not exactly same la... tak dok koje den nak menghapal nya] 


fuhhh... selang beberapa minggu pastu...masa tengah semangat siapkan tesis pada saat-saat terakhir... tup... laptop terpadam...teringat pesan lecturer... masa nak hantar tesis nanti..macam-macam dugaan akan datang... time tu la laptop rosak...time tu la ink habeh...huhu...tangan likas menekan button on beberapa kali tetapi usaha gigih itu gagal... terkesima sesorang depan laptop.. setelah beberapa kali mencuba.... laptop memberi respon positif... dalam hati xhabeh2 doa... atleast kekal sampai tesis ni siap sepenuhnya... huhu... Alhamdulillah... boleh pulak laptop ni acah-acah masa tengah peak hour tuh... adoi... dah la satu demi satu laptop kawan-kawan sampai ajal depan mata ni...mau den tak wisau...


mostly member beli laptop masa tahun 1...ada juga beli masa kat matrix... start tahun 3 dah ada yang mula beli laptop baru...tahun 4 makin ramai pula laptop-laptop masuk hospital...  pelik tetapi benar... kami cuba merungkai masalah ini dan membuat kesimpulan... jangka hayat laptop secara purata 4 tahun atau mungkin juga kerana tesis yang perlu disiapkan pada tahun akhir pengajian menyebabkan laptop overuse dan rosak... hehe...setuju tak??hehe...




Dan KAMI jadikan malam sebagai pakaian (untuk berlindung dan berehat). Dan KAMI jadikan siang sebagai kehidupan (untuk bekerja dan berusaha). (78:10-11)





akhir kata... anda perlu rehat..?? laptop anda pom perlu rehat...hehe... ALLAH, pencipta kita pun sediakan malam untuk kita beristirahat... sebab dia tahu dan kenal makhluk ciptaan Nya ini... over work boleh sebabkan tekanan jiwa dan macam-macam kesan negatif lagi... jom rehatkan laptop...=)
[laptop ni dah dapat rehat selepas tesis berjaya di hantar.. good job mr compaq =)]


ok la...Assalamu'alaikum...=) 



2 comments:

Detektif Muslim said...

salam..kaijan sapa ni..noor syafiqah 2011 ke??

picairin said...

salam... 2nd tesis...hehe...=P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...