Saturday, November 6, 2010

cintaku...


NASIHAT IMAM SYAFIE

PANDUAN BERSAHABAT

1.Sahabat Yang Baik
Aku mencintai sahabat-sahabatku dengan segenap jiwa ragaku, seakan-akan aku mencintai sanak saudaraku.  Sahabat yang baik adalah yang sering sejalan denganku dan yang menjaga nama baikku ketika aku hidup ataupun setelah aku mati.
Aku selalu berharap mendapatkan sahabat sejati yang tak luntur baik dalam keadaan suka ataupun duka.  Jika itu aku dapatkan, aku berjanji akan selalu setia padanya.
Kuhulurkan tangan kepada sahabat-sahabatku untuk berkenalan, kerana aku akan merasa senang.  Semakin banyak aku perolehi sahabat, aku semakin percaya diri.

2.Mencari Sahabat Di Waktu Susah
Belum pernah kutemukan di dunia ini seorang sahabat yang setia dalam duka.  Padahal hidupku sentiasa berputar-putar antara suka dan duka.  Kalau suka melanda, aku sering bertanya…. Siapakah yang sudi menjadi sahabatku?  Dikala aku senang, sudah biasa bahawa banyak orang yang akan iri hati, namun bila giliran aku susah merekapun bertepuk tangan.

3.Pasang-Surut Persahabatan
Aku dapat bergaul secara bebas dengan orang lain ketika nasibku sedang baik.  Namun, ketika musibah menimpaku, kudapatkan mereka tak ubahnya roda zaman yang tak mahu bersahabat dengan keadaan.  Jika aku menjauhkan diri dari mereka, mereka mencemuhkan dan jika aku sakit, tak seorangpun yang menjengukku.  Jika hidupku berlumur kebahagiaan, banyak orang iri hati, jika hidupku berselimut derita mereka bersorak sorai.

4.Mengasingkan Diri Lebih Baik Daripada Bergaul Dengan Orang Jahat
Bila tak ketemukan sahabat-sahabat yang takwa, lebih baik aku hidup menyendiri daripada aku harus bergaul dengan orang-orang jahat.
Duduk sendirian untuk beribadah dengan tenang adalah lebih menyenangkanku daripada bersahabat dengan kawan yang mesti kuwaspada.

5.Sukarnya Sahabat Sejati
Tenanglah engkau dalam menghadapi perjalanan zaman ini.  Dan bersikaplah seperti seorang paderi dalam menghadapi manusia.  Cucilah kedua tanganmu dari zaman tersebut dan dari manusianya.  Peliharalah cintamu terhadap mereka.  Maka kelak kamu akan memperolehi kebaikannya.
Sepanjang usiaku yang semakin tua, belum pernah aku temukan di dunia ini sahabat yang sejati.  Kutinggalkan orang-orang bodoh kerana banyak kejelekannya dan ku janji orang-orang mulia kerana kebaikannya sedikit.

6.Sahabat Sejati Di Waktu Susah
Kawan yang tak dapat dimanfaatkan ketika susah lebih mendekati musuh daripada sebagai kawan.  Tidak ada 
yang abadi, dan tidak ada kawan yang sejati kecuali yang menolong ketika susah.
Sepanjang hidupku aku berjuang keras mencari sahabat sejati sehinggalah pencarianku melenakanku.  Kukunjungi seribu negara, namun tak satu negarapun yang penduduknya berhati manusia.

7.Rosaknya Keperibadian Seseorang
Dalam diri manusia itu ada dua macam potensi tipuan dan rayuan.  Dua hal itu seperti duri jika dipegang dan ibarat bunga jika dipandang.  Apabila engkau memerlukan pertolongan mereka, bersikaplah bagai api yang dapat membakar duri-duri itu.

8.Menghormati Orang Lain
Barangsiapa menghormati orang lain, tentulah ia akan dihormati.  Begitu juga barangsiapa menghina orang lain, tentulah ia akan dihinakan.
Barangsiapa berbuat baik kepada orang lain, baginya satu pahala.  Begitu juga barangsiapa berbuat jahat kepada orang lain, baginya seksa yang dahsyat.

9.Menghadapi Musuh
Ketika aku menjadi pemaaf dan tak mempunyai rasa dengki, hatiku lega, jiwaku bebas dari bara permusuhan.  Ketika musuhku lewat di hadapanku, aku sentiasa menghormatinya.  Semua itu kulakukan agar aku dapat menjaga diriku dari kejahatan.
Aku tampakkan keramahanku, kesopananku dan rasa persahabatanku kepada orang-orang yang kubenci, sebagaimana ku tampakkan hal itu kepada orang-orang yang kucintai.
Manusia adalah penyakit dan penyakit itu akan muncul bila kita mendekati mereka.  Padahal menjauhi manusia bererti memutuskan persahabatan.

10.Tipu Daya Manusia
Mudah-mudahan anjing-anjing itu dapat bersahabat denganku, kerana bagiku dunia ini sudah hampa dari manusia.  Sehina-hinanya anjing, ia masih dapat menunjukkan jalan untuk majikannya yang tersesat, tidak seperti manusia-manusia jahat yang selamanya tak akan memberi petunjuk.  Selamatkanlah dirimu, jaga lidahmu baik-baik, tentu kamu akan bahagia walaupun kamu terpaksa hidup sendiri.

11.Tempat Menggantungkan Harapan
Apabila engkau menginginkan kemuliaan orang-orang yang mulia, maka dekatilah orang yang sedang membangun rumah untuk Allah.  Hanya orang yang berjiwa mulia yang dapat menjaga nama baik dirinya dan selalu menghormati tamunya, baik ketika hidup mahupun setelah mati.

12.Menjaga Nama Baik
Jika seseorang tak dapat menjaga nama baiknya kecuali dalam keadaan terpaksa, maka tinggalkanlah dia dan jangan bersikap belas kasihan kepadanya.  Banyak orang lain yang dapat menjadi penggantinya.  Berpisah dengannya bererti istirehat.  Dalam hati masih ada kesabaran buat sang kekasih, meskipun memerlukan daya usaha yang keras.
Tak semua orang yang engkau cintai, mencintaimu dan sikap ramahmu kadangkala dibalas dengan sikap tak sopan.  Jika cinta suci tak datang dari tabiatnya, maka tak ada gunanya cinta yang dibuat-buat.
Tidak baik bersahabat dengan pengkhianat kerana dia akan mencampakkan cinta setelah dicintai.  Dia akan memungkiri jalinan cinta yang telah terbentuk dan akan menampakkan hal-hal yang kelmarin menjadi rahsia.


istimewa buat insan-insan yang ku cintai...


Siti Khadijah Bt Ismail
seindah nama begitu juga indah orangnya... ketawa dan tangisan mengiringi persahabatan kita...terlalu banyak saat suka saat duka... akan aku simpan kemas memori itu dalam folder kenangan terindah...
jah... jaga diri lek lok...gonna miss u...sangat rindu...=(


Nurul Najwa Bt Ismail
kecik.!!! panggilan yang sesuai dengan orangnya yang sangat comel... terhibur hati bila terbayang kecomelan kamu menjadi driver pesona...
najwa... hati-hati bila di Manchester nanti... akan senantiasa merindui kamu...rindu dan rindu..


Nur Izwani Bt Abdul Wahab
"hampa tau dak".... trademark gadis bermata sepet ini... serba serbi berita terbaru di kmk tahu... semua orang kenal... sifat peramah warisan daripada mak ayah...ceria suasana bila berkolaborasi dengan zu...
wani... make sure ada bila kita gather ramai-ramai...!!! mesti..!!! okei..??


Zureza Bt Ahmad Mokhtar
kau penghibur... tanpa mu sepi menyelubungi... kehebatan mu semestinya kejujuran... setiap bait yang keluar dari bibir mu bebas tanpa perlu melalui sebarang tapisan termasuk lapisan ozon... pernah juga ia menghiris hati... tapi magic portion persahabatan kita menyembuhkan tanpa meninggalkan sedikit pom parut... masih ingat tangisan kamu di masjid terindah kita... masih ingat tangisan apakah itu?
zu... sangat sayang kamu...


Bahijah Bt Baharon
jiran tersayang di KMK... orang yang selalu meleteri aku... sudah lama leteran itu menyepi...aku rindu leteran kamu... rindu teramat sangat...


Shazwani Bt Ahmad Shufni
bilik siapa yang menjadi tempat kita berkumpul saban waktu di matrik? =) insan yang sentiasa memastikan hubungan nya dengan rakan-rakan tak pernah mati... panggilan mu senantiasa ku tunggu... have a reward for you... nah... great friend award...
shaz... thanks sebab banyak bersabar dengan kerenah sahabat mu ini... =)


Izzatiatiyyah Bt Badri Sham
spageti membuatkan ingatan aku pada insan ini tak pernah pupus... kesedapannya kelazatannya... membuatkan air liurku mencurah-curah ke ladang gandum... bila mau makan ramai-ramai lagi ya kat rumah kamu??? hee... =P


Nur Najmi Bt Azmi
still remember kat mana kita selalu lepak bersama after habeh spm??? yup... at ur house... chatting, cookng, watching movies, gosipping...miss that dear...huhu


moga persahabatan antara kita seindah persahabatan Rasulullah dan Abu Bakar...
love you guys soooooo much...


4 comments:

Akhi said...

amin...moga2 berkekalan...

picairin said...

ameen...moga2 persahabatan ini kekal kerana Allah...=)

~MawaddaH SKIS~ said...

pikah sayang..
maaf baru berkesempatan nak komen..hehe
terharu la hg buat cmni.(lebih terharu sbb hg letak nma aku 1t..hahahah)
masam manis dlm bersahabat tu yg memberi warna dlm hidup kita..
warna tu plak bukan sekadar warna tp warna yg jadi pemangkin utk kita jadi lebih baik..
moga ALLAH rahmati persahabatan kita semua ni~

picairin said...

takpa...komen kat facebook untuk entry ni dah melimpah-limpah sampai xlarat nak delete emel...=P
ameen...
moga2 begitulah...=)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...